Christa Cecilia Bouwmans

eigenaar van de Academie voor Tarot

Uit de schaduw

Toen ik begon met tarot, hield ik dat min of meer verborgen. Niet dat ik er echt een geheim van maakte, maar ik praatte er nauwelijks over. Ik was bang dat vrienden me raar zouden vinden, me niet serieus zouden nemen. Toch wist ik dat ik hier meer mee wilde doen. In december 2020 begon ik met de beroepsopleiding tot Tarot Master bij de Academie voor Tarot. Ik weet nog goed dat “De Hogepriester”, oftewel “de leraar”, op tafel verscheen en dat ik mijn droom uitsprak om zelf les te geven in tarot. Na een half jaar vroeg mijn docent: wil jij de Academie voor Tarot overnemen?

Ik was nog steeds vet onzeker (en eerlijk: dat ben ik nog steeds weleens). Maar ik ben er gewoon voor gegaan. Op 21 juni 2021, op de langste dag van het jaar, werd ik eigenaar van de Academie voor Tarot. Ik stapte de Zon in.

Cursisten waarderen mijn nuchtere kijk op de kaarten en noemen mijn enthousiasme aanstekelijk. En mijn vrienden? Die vinden dat dit werk echt bij me past.

Mijn verhaal

Mijn reis met de tarot begon op mijn studentenkamer in 2013. Ik was gefascineerd door natuurreligies (toen specifiek: wicca) en in boeken daarover kwam ik steeds dat mysterieuze kaartspel tegen. Het intrigeerde me. Welke wijsheid lag hierin verstopt?

Ik vroeg een tarotset cadeau, kreeg de Visconti-Sforza (geen aanrader voor beginners, wel prachtige kaarten!), en begon me suf te studeren. Urenlang zat ik te lezen over de kaarten, YouTubefilmpjes te kijken en legpatronen te proberen. Echt lukken wilde het nog niet. Ondertussen studeerde ik Nederlandse taal en cultuur. En omdat ik dacht dat je van je studie je beroep moet maken, werd ik docent Nederlands op een middelbare school. 

Fast forward naar 2019. Inmiddels had ik mezelf de tarot redelijk eigen gemaakt. Door eindeloos oefenen op mezelf, online oefenen op anderen en offline oefenen op mijn knuffelbeer (ja, echt, probeer maar eens!), was ik zelfverzekerder geworden. Mijn fascinatie was omgeslagen in een regelrechte passie. 

En toen kwam er een keihard Toren-moment in mijn leven: in 2020 raakte ik burn-out.

Met veel vallen en opstaan (maar vooral vallen) kwam ik er langzaamaan achter dat dingen anders moesten. Dat ik een andere richting op wilde met mijn leven. Ik ging tarot studeren en voor ik het wist was ik eigenaar van een bedrijf. Ik ontdekte dat ik mijn onderwijservaring kon gebruiken om leuke werkvormen te verzinnen. Zodat anderen NIET jarenlang in hun eentje op hun kamer hoeven te zwoegen op de kaarten tot het eindelijk logisch en vanzelfsprekend wordt. Ik help mensen te ontdekken dat tarot niet alleen intrigerend, maar ook inspirerend is. Dat het werkt. Hoe het werkt. Ik heb mijn droombaan gevonden.

Mijn filosofie

Ik benader de kaarten zowel intellectueel als intuïtief. Ik ben een enorme studiebol met een kritische houding tegenover alles wat er beweerd wordt over de magische krachten van de kaarten. Maar ik geloof ook in verwondering. Je kunt niet altijd alles uitleggen of verklaren. En dat is iets prachtigs. Mijn lessen zijn dan ook een mix van gedegen kennisoverdracht en spelenderwijs ontdekken. 

Wat is tarot?
Tarot is een set van 78 kaarten met afbeeldingen die onderlinge verbanden hebben via een vast systeem. Dat systeem van getallen, elementen en rangen kun je bestuderen en ervaren. Dit is de meest ‘droge’ uitleg die er is, maar dit is wel de basis!

Waar komen de antwoorden uit de tarot vandaan? 
Tijdens het duiden ben jij als het ware in gesprek met de kaarten. De antwoorden komen uit jou (en als je voor een ander legt: uit die ander én jou). De kaarten laten dingen zien vanuit nieuwe invalshoeken, ze raken iets in jou.

Is er dan helemaal niks magisch aan?
Jawel, ik beleef werken met de tarot als iets magisch. Ik schud de kaarten, leg ze neer, draai ze om, en verwonder me. Ik lees over de geschiedenis, bestudeer de symboliek, bekritiseer zweverigheid, en verwonder me. Want je kunt de tarot niet kapot redeneren. Hoe hard je ook studeert, de verwondering blijft. En dát is magie.

Mijn favoriete kaart is De Ster. Deze kaart heeft mij geleerd dat ik mezelf mag laten zien. Dat ik me niet meer hoef te verstoppen. En dat kwetsbaarheid een kracht is.

Mijn missie

Ik wil de tarot toegankelijk maken voor iedereen met interesse in zelfontwikkeling en coaching. Met deze kaarten kun je doordringen tot diepere verlangens in jezelf, ze identificeren én gaan waarmaken. Je kunt problemen omdenken, creativiteit aanboren, inspiratie opdoen. Vastgeroeste patronen loswrikken. Rotsvaste overtuigingen omverblazen. Kortom: met de tarot neem je het heft in eigen hand.