Tarot is Toeval:
andere kaarten, dezelfde conclusie?

Als het toeval is welke kaarten je trekt… kunnen verschillende tarotkaarten dan dus leiden tot dezelfde conclusie?

Mijn korte antwoord daarop is: ja.

Mijn langere antwoord… komt ‘ie.

 

 

Het lijkt misschien onwaarschijnlijk. Op Instagram reageerde iemand op mijn eerdere schrijfsel over tarot en toeval met: “Dan zou je dus zeggen dat je via alle 78 kaarten via een andere route op hetzelfde uit zult komen? Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk gezien de zee verschillende betekenissen.”

Hmm ja. Daar lijkt iets in te zitten. Met 78 tarotkaarten heb je enorm veel verschillende invalshoeken. Dus hoe kun je met willekeurige kaart A op hetzelfde uitkomen als met willekeurige kaart B? Dat zou toch raar zijn? Maar. Juist die zee van verschillende betekenissen, maakt dat zeker mogelijk.

Als we tarotkaarten gebruiken, dan interpreteren we die vaak aan de hand van wat we geleerd hebben over de betekenis van die kaart. Dan zou je dus plat gezegd 78 mogelijke verschillende invalshoeken hebben op je vraag (kaartcombinaties even buiten beschouwing gelaten) en een logische aanname is dan dat je niet met een andere kaart op hetzelfde antwoord uitkomt. Daar heb ik twee gedachten bij.

Gedachte 1. Iedere kaart heeft meer dan één algemeen aanvaarde betekenis. Dus in plaats van 78 mogelijke antwoorden op een vraag, heb je er, laten we zeggen, met minstens 3 opties voor invalshoeken per kaart… al 234. Alleen… het gaat niet om het aantal ‘opties’ van wat een kaart betekent. Je interpreteert kaarten namelijk nooit los van de context van je vraag. En die context, die blijft hetzelfde, welke kaart je ook trekt. Dus hoeveel mogelijke invalshoeken je ook optelt, de context, dat is er maar 1.

Dat vaste uitgangspunt is heel erg bepalend voor welke kant van de kaart jij op dat moment ziet. Stel bijvoorbeeld dat je de 10 van pentakels hebt getrokken en dat je door deze kaart het inzicht krijgt dat je in deze situatie een sterke behoefte hebt aan je veilig voelen. Ga eens door je deck en kijk hoeveel kaarten je iets zouden kunnen vertellen over het thema ‘je veilig voelen’.

Best veel, denk ik zo?

Ze werpen allemaal een net iets andere blik op datzelfde thema, ja, maar dát ze het thema in zich hebben, betekent dat het naar boven kan komen en dat al die verschillende kaarten jou ertoe kunnen aanzetten dat je gaat reflecteren over of je je wel voldoende veilig voelt in deze situatie.

Gedachte 2. Bij het interpreteren van kaarten blijven we lang niet altijd bij de kernwoorden die we geleerd hebben. We kijken naar wat een kaart NU voor ons betekent. Daarbij kan ons oog getrokken worden door de houding van een persoon, de kleur van de lucht, dat ene bootje op de achtergrond… ieder aspect van de kaart kan in zichzelf een waardevol symbool zijn dat betekenis krijgt dóór de vraag die we gesteld hebben. En die betekenis, die we op dat moment in dat ene bootje zien… die hadden we misschien ook wel kunnen zien in een andere kaart. Alleen lag die andere kaart er toevallig niet, en dus zagen we betekenis in dat bootje.

Verschillende routes naar dezelfde conclusie dus. Daar geloof ik in.

Maar waarom zou je dan nog kaarten trekken?

Omdat tarot een systeem van symbolen is dat ons op een unieke manier aan het denken zet.

Wanneer we de rust nemen om met aandacht kaarten te trekken en onszelf openstellen voor de taal van de tarot, dan creëren we een mentale staat die ons helpt om inzichten te verkrijgen. Het is dus niet zozeer de specifieke kaarten die het eindresultaat bepalen, maar eerder de mindset waarin we ons bevinden tijdens het proces.

Ik ben benieuwd naar jouw gedachten over dit onderwerp! Denken je dat andere tarotkaarten naar vergelijkbare conclusies kunnen leiden? Of ben je van mening dat de specifieke kaarten die je trekt essentieel zijn voor het verkrijgen van de inzichten die je op dat moment zoekt?