Evenwicht in de chaos

Soms heb je van die periodes in je leven waarin ineens van alles tegelijk gebeurt. Voor mij stond vorige week de boel op z’n kop. Er was een bruiloft in mijn vriendenkring, een overlijden in de familie, ik was video’s aan het opnemen voor de cursus Tarot voor Jezelf en gisteren deden drie cursisten hun examen voor de Tarot Master opleiding. Oh ja, en maandag kreeg ik de 22-wekenprik, daar was ik gelukkig niet ziek van maar wel behoorlijk moe. Nu ik het zo op een rijtje zet klinkt het nog best overzichtelijk, maar dat was het dus niet.

Het voelde als complete chaos.

Afgelopen dinsdag was ik door dit alles heel even compleet in paniek. Ik was het overzicht kwijt, was verdrietig over familieomstandigheden, wilde ondertussen mijn werk goed doen… ik kon wel janken en dat deed ik dus ook.

Tussen de huilbuien door dacht ik ineens: laat ik tarot om raad vragen. Ik zeg altijd dat tarot mijn houvast is, nou dan.

Dus ik haalde diep adem, schudde mijn kaarten en vroeg: welk inzicht kan mij NU helpen om wat rustiger te worden en deze week door te komen?

Ik trok de 6 van pentakels.

Ik moest het even laten bezinken, maar het perspectief van deze kaart hielp me vervolgens enorm: maak pragmatische keuzes om het evenwicht te herstellen.

Zoek evenwicht in je familie: je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om er toch samen uit te komen. (Zonder in detail te willen treden: dit is gelukt en daar ben ik trots op.)

Zoek evenwicht in jezelf: maak van zelfzorg juist nu een prioriteit en laat verder de boel de boel. (Dankjewel, lieve Kasper – mijn man – dat je de rust bewaarde en taken van me overnam. Ik ging wandelen. Ik ging in bad. JUIST in de drukte nam ik daar de tijd voor.)

Zoek evenwicht in je werk: laat de e-mails even onbeantwoord, schuif afspraken door naar volgende week. Je kunt het aandacht geven uitstellen zonder afstel, en dat is helemaal oké. (Dankjulliewel, cursisten, voor jullie begrip.)

 

Als ik het zo opschrijf, klinkt het allemaal zo logisch. Maar soms zie je het gewoon even niet. En hoe mooi is het dan om één kaart te trekken en vervolgens weer verder te kunnen, vanuit meer rust en met hernieuwde energie. Dat is wat tarot mij brengt.