Het is Rider Waite SMITH!

Vorige week schreef ik over waarom je (volgens mij) het beste kunt beginnen met het Rider Waite Smith deck. Daar zette ik “Smith” tussen haakjes, want het deck wordt verkocht onder de naam Rider Waite.

Waarom vind ik het zo belangrijk om Smith toe te voegen?

Nou… dat is de feminist in mij… =)

Laten we de geschiedenis in duiken.

In het begin van de 20e eeuw werd Arthur Edward Waite, een prominente occultist, geïnspireerd om een nieuw tarotdeck te creëren dat beter aansloot bij zijn spirituele visie dan de decks die toen in omloop waren. Waite was vastbesloten om een deck te maken dat niet alleen symbolische betekenis droeg, maar ook toegankelijk was voor mensen die nieuw waren in de tarot. Het was zijn visie om tarot bekend te maken bij een groter publiek (en dat is hem gelukt!).

Waite zocht een artistieke partner die zijn visie kon verwezenlijken en vond deze in Pamela Colman Smith. Smith, een getalenteerde kunstenares, bracht de visie van Waite tot leven met haar illustraties.

Ze kreeg daarvoor… weinig tijd. Weinig waardering. En weinig geld.

Er is een brief van Pamela bewaard gebleven waarin zij een vriend vraagt om haar geld te sturen voor de kerst. Daarin schrijft ze: I just finished a big job for very little cash! (‘ik heb net een grote opdracht afgerond voor heel weinig geld’). Ze had toen net in een paar maanden tijd alle 78 tarotkaarten getekend.

En op alle doosjes kwam te staan: Rider Waite.

Rider, de uitgever. Waite, de bedenker. En Smith?

Die werd vergeten. Ze heeft één bedrag gekregen, ook nog eens bar weinig, en daarna nooit meer mee kunnen profiteren van de verkoop van de tarotsets. Terwijl dit het meest verkochte deck OOIT is geworden! Met HAAR tekeningen.

Dus. Ik noem het deck liever Rider Waite Smith, afgekort RWS. En nu weet je waarom. =)

Dit is Pamela. =)