Hoe je doelgerichte vragen kunt stellen

aan de tarot

Als je begint met het leren van tarot, is een van de eerste dingen die je te leren hebt, het stellen van goede vragen aan de kaarten. Niet voor niks komt dat als eerste aan bod in de cursus Tarot voor Jezelf – de basis. Want goede vragen helpen je om tot zinnige antwoorden te komen.

 

 

In mijn ogen zijn goede vragen doelgerichte vragen. Of je nu een specifiek probleem wilt oplossen, advies nodig hebt over een bepaalde situatie, of gewoon meer inzicht wilt krijgen in jezelf, het stellen van gerichte vragen helpt je om gefocust te blijven tijdens de tarotlezing.

Hier zijn mijn belangrijkste tips voor het stellen van goede vragen:

  1. Het begint met een doel: wat wil je bereiken? Als dit helder voor je is, wordt het veel makkelijker om een goede vraag te formuleren.
    • Is dat nog niet duidelijk? Dan kun je ook eerst vragen “Wat mag mijn doel zijn in deze situatie?” en daar één kaart bij trekken, voordat je een uitgebreidere legging gaat doen over de situatie.
    • Soms weet je misschien nog niet precies waar je naartoe wilt, maar je weet wel dat je de situatie wilt veranderen en over het algemeen “beter” wilt maken, ook al kun je je er nog geen duidelijke voorstelling van maken hoe dat eruit zou zien. Dan kun je de vraag iets algemener stellen, maar probeer nog steeds uit te gaan van een algemeen doel.
  2. Richt je op actie: stel vragen die je helpen om actie te ondernemen en verandering teweeg te brengen. Vragen als “Hoe kan ik…” of “Wat kan ik doen om…” zijn voorbeelden van vragen die je in de richting van een oplossing leiden.
  3. Sta open voor mogelijkheden: laat ruimte voor verschillende perspectieven en oplossingen. Stel vragen zoals “Wat kan ik leren van…” of “Hoe kan ik omgaan met…”.
  4. Wees zo specifiek mogelijk: formuleer je vraag zo nauwkeurig mogelijk. Als je wilt weten hoe je de communicatie met je partner over het huishouden kan verbeteren, vraag dát dan, en niet in het algemeen “hoe kan ik onze relatie verbeteren?” (hoewel dat ook een prima vraag is als je nog níet precies weet wat je wilt weten!) en al helemaal niet “hoe kan ik beter met mensen omgaan?”.
  5. Hou het positief: formuleer je vragen in positieve bewoordingen. In plaats van te vragen “Hoe kan ik problemen vermijden?”, kun je vragen “Hoe kan ik succesvol zijn in deze situatie?”

Door doelgerichte vragen te stellen, creëer je niet alleen een fijne manier om tot inzichten te komen, maar die inzichten kun je vervolgens ook makkelijker omzetten in concrete antwoorden die jou helpen om tot actie over te gaan. Want wijsheid ontvangen en inzicht in een situatie krijgen is mooi, maar je hebt er nog het meest aan als je na een tarotsessie ook weet wat jou te DOEN staat. Dan pas gaan de kaarten je echt helpen om je leven te veranderen.

Vind jij het lastig om de vertaalslag te maken van kaartbetekenissen naar concrete antwoorden op je vragen? Kijk dan eens of de cursus Tarot voor Jezelf – de basis iets voor je is!