Hoe schud je de kaarten?

Beginners stellen vaak deze vraag aan mij. Hoe moet je de kaarten schudden en hoe kies je vervolgens welke kaarten je op tafel legt?

En dan zeg ik: doe wat goed voelt!

Maar ja, als je net begint, dan is dat natuurlijk een antwoord waar je misschien niet zoveel mee kan. Dus hier komt een uitgebreidere versie van het antwoord.

Vandaag deel 1: kaarten schudden.

Hoe schud je tarotkaarten?
Er zijn grofweg drie manieren om kaarten te schudden.

1. Overhands schudden – Houd het deck in één hand en gebruik de andere hand om een paar kaarten van de bovenkant te pakken en deze op de bodem van het deck te plaatsen. Herhaal dit enkele keren totdat je alle kaarten hebt doorlopen. Dit is misschien wel de meest bekende, ‘gewone’ manier van schudden. Ik doe het zo! Maar je hoeft mij niet na te doen.

 

2. Kaarten ‘wassen’ – Leg het deck op tafel en spreid de kaarten uit. Schud de kaarten door ze te roeren en te mixen met je handen. Dit schijnt goed te zijn voor als je voorzichtig wilt zijn met je kaarten, maar ik vind methode 1 eigenlijk ‘veiliger’ als je de kaarten niet wilt beschadigen. Te hard ‘wassen’ en je verpest de randen van je kaarten, die veel op elkaar botsen in dit proces.

3. De riffle shuffle – Deze is voor de professionals 😉 Hierbij houd je het deck in je ene hand en gebruik je je andere hand om de kaarten te splitsen in twee delen. Vervolgens laat je de helften op elkaar vallen zodat de kaarten zich vermengen. Oefen dit eerst op gewone speelkaarten! Je kaarten kunnen hiervan doorbuigen. Ik ben hier nooit goed in geworden en heb het gewoon opgegeven.

Hou bij het kiezen van jouw schudmethode rekening met twee dingen:

  1. Kan ik het? Voel ik me comfortabel bij hoe netjes ik m’n kaarten hou op deze manier?
  2. Helpt deze methode mij om in de juiste mindset te komen om kaarten te gaan trekken?

 Punt 2 is SUPERBELANGRIJK. Want wat is het doel van kaarten schudden?

Ja, dat je niet weet welke waar zit… maar dat weet je meestal toch niet als je ze eenmaal één keer goed geschud hebt.

Dus nee.

Waarom schudden we de kaarten?

Kaarten schudden is voor mij dé manier om me voor te bereiden op het consult, dus op het kaarten leggen zelf. Dit is het moment waarop ik mijn concentratie helemaal richt op de vraag die ik wil stellen en op het proces van werken met tarot. Kortom: tijdens het schudden kom ik in de juiste mindset.

En daarom is het extra fijn om een manier van schudden te kiezen die bij JOU past. En je lekker geen zorgen te maken over hoe het zogenaamd ‘hoort’ bij tarot… lekker loslaten.

Hoe schud jij de kaarten?