Hoe tarotkaarten duiden? Combineer vaste betekenissen en associaties

Er zijn verschillende methoden om tarotkaarten te duiden, oftewel te bepalen wat de tarotkaart betekent, wat de interpretatie is in relatie tot jouw vraag. Er zijn twee visies die soms tegenover elkaar staan: 

  1. Vaste betekenissen: elke tarotkaart heeft een vaste betekenis die je zo goed mogelijk moet koppelen aan jouw vraag.
  2. Associaties: elke tarotkaart heeft afbeeldingen die associaties oproepen die je zo goed mogelijk moet verbinden met jouw vraag. De vaste betekenissen zijn hierbij niet zo belangrijk.

Je kunt dus zowel werken vanuit kennis als vanuit associaties (ook wel intuïtief duiden genoemd, maar dat klopt eigenlijk niet echt! – kom ik een andere keer op terug). Hoewel deze visies vaak als tegenstellingen worden gezien en mensen het oneens zijn over welke manier ‘de juiste’ is, kunnen ze elkaar juist heel goed aanvullen.

 

Waarom zou het het een OF het ander moeten zijn?

Het is namelijk heel waardevol om beide methoden te combineren! Ikzelf vind uitgaan van ‘vaste betekenissen’ een wat beperkte benadering van de kaarten. Hoewel veel symbolen op de kaarten algemeen aanvaarde betekenissen hebben, zijn er ook symbolen met meerdere mogelijke interpretaties. Bovendien bevatten de kaarten vaak verschillende symbolen, en dus zitten er veel kanten aan één kaart.

De kunst is om bij het stellen van de vraag en het leggen van de kaarten zowel je kennis als je associatieve vermogen te gebruiken om je af te vragen: wat betekenen DEZE kaarten op DIT moment?

Gebruik jij één werkwijze bij het duiden van tarotkaarten? Daag jezelf dan eens uit en probeer de methodes te combineren!