Tarot en Toeval: jij MAAKT de betekenis (en dat is iets moois!)

Ik ben ervan overtuigd dat het toeval is welke kaarten we trekken. Toeval zit de magie van tarot niet in de weg. Ze is er een essentieel onderdeel van.

Dit is hoe ik het zie.

 

Tarot duiden is, plat gezegd: willekeurig gekozen plaatjes kijken en praten over wat je ziet. Tarot duiden is betekenis geven aan iets wat van zichzelf die betekenis nog niet had voordat je erover ging nadenken. (Lees die vorige zin even nog een keer.)

Tarot is een systeem van symbolen. Symbolen hebben algemeen aanvaarde betekenissen, maar óók het vermogen om nieuwe betekenissen te krijgen wanneer je ze in een nieuwe context plaatst. Iedere vraag die je aan de kaarten stelt, is zo’n nieuwe context. En doordat kaarten steeds weer in nieuwe combinaties op tafel komen, vertellen ze ook samen steeds weer nieuwe verhalen. Of nee. WIJ vertellen steeds nieuwe verhalen. Door te kijken naar de kaarten.

Doordát je nadenkt over wat je voor je ziet liggen, de afbeeldingen op je laat inwerken, de kennis die je hebt over de symbolen op de afbeeldingen probeert logischerwijs in verband te brengen met de vraag die je stelt… daardoor krijgen kaarten betekenis.

Het interpreteren van tarotkaarten is een actief proces. Je probeert geen betekenis te onthullen. Je MAAKT de betekenis.

In mijn ogen is DAT de magie van tarot.

Spreekt mijn zienswijze je aan en ben je nieuwsgierig naar wat tarot voor je kan betekenen? Begin bij de gratis Startcursus.