Als je eenmaal de basisvaardigheden van tarot geleerd hebt, dan begint het te kriebelen: hoe tof zou het zijn om ook anderen te kunnen helpen met tarot? Om kaarten te duiden voor anderen en hen zo te helpen om net als jij tot waardevolle inzichten te komen?

Vaak zie ik gebeuren dat de volgende stap dan is: iemand biedt aan om kaarten te leggen voor een ander, diegene stelt een vraag, de kaartlegger schrijft of vertelt er een interpretatie bij.

En dat is het dan.

Misschien kan de vraagsteller er iets mee. Misschien ook eigenlijk niet echt.

Er volgt een beleefd ‘dankjewel’ en daar blijft het bij.

Zo zonde! 

Je kunt een ander zoveel verder helpen met tarot als je weet hoe je de kaarten kunt gebruiken om echt tot diepe, waardevolle gesprekken te komen! En vooral ook: om samen concreet te maken waar de kaarten over gaan.

Een Tarot Coach pakt het dan ook anders aan.

Bij tarot coaching zijn de kaarten geen puzzel die je moet zien te snappen en waar maar één goede oplossing mogelijk is. In plaats daarvan is de tarot het uitgangspunt voor een waardevol gesprek, waarbij de tarotist én de vraagsteller de kaarten gebruiken als bron van inspiratie en wijsheid.

Ik had bijvoorbeeld laatst een consult waarbij we (onder andere) keken naar spirituele ontwikkeling. De vraagsteller gaf bij de Ridder van Kelken aan dat zij zich voelde zoals die ridder: rustig onderweg, spiritueel goed in balans. We trokken een kaart om haar blik te verbreden, en toen kwam de Kelken Zeven.

Als ik niet eerst had geluisterd naar hoe de situatie nu is, dan had ik misschien als eerste gedacht aan de interpretatie dat Kelken Zeven de ‘illusie’-kaart is: misschien gedraagt de vraagsteller zich als de Ridder, maar maakt ze zichzelf eigenlijk dingen wijs en is er ergens verwarring over? Als ik dat op die manier gezegd had, was de kans groot geweest dat ze geen flauw idee had waar ik het over had, en ikzelf ook niet. Want zij ervaarde geen verwarring.

Maar doordat ze mij wat context gegeven had, zag ik in de Kelken Zeven iets anders. Ik zei: ‘Je zegt dat het nu prima gaat. Het lijkt alsof die Kelken Zeven je uitnodigt om eens te kijken: welke mogelijkheden zijn er allemaal nog meer? Zijn er nieuwe interesses die ik kan gaan oppakken?’

Hier moest ze even over nadenken, maar al snel brak ze los en vertelde ze over allemaal verschillende wensen en plannen om op spiritueel vlak bezig te zijn. In hoe ze praatte, herkende ik enorm veel Kelken Zeven-energie! Allerlei verschillende dingen voelen, weinig focus nog. Maar wel vanuit enthousiasme en niet vanuit verwarring. Dus het liep inderdaad prima, maar er bleek meer te zijn.

Als ik het woord ‘verwarring’ of ‘illusie’ had gebruikt, vermoed ik dat we hier niet op uitgekomen waren. Vanuit die Kelken Zeven konden we vervolgens verder onderzoeken hoe de volgende kaarten haar konden helpen om hierin concrete keuzes en plannen te gaan maken. En dán is wat mij betreft het tarot coachgesprek pas echt geslaagd.

Blijf dus niet hangen bij eenzijdig kaarten duiden, maar ga in gesprek!

Wil jij de vaardigheden leren om de kaarten op deze manier te gebruiken?

Lees dan even dit!