Verhelderingskaarten: wanneer en hoe gebruik je ze?

Als je een tarotlegging doet, kan het gebeuren dat een specifieke kaart totaal niet duidelijk voor je is. Je blijft ernaar staren, je hebt geen idee wat de kaart je wil vertellen. Dan kun je de neiging krijgen om meer kaarten te gaan trekken: de zogeheten verhelderingskaarten (in het Engels hebben ze het over clarifiers). Een verhelderingskaart is een extra kaart die je kan trekken om een situatie beter te begrijpen.

Alleen… hoewel dit een handige tool kan zijn, maken ‘verhelderings’-kaarten de boel soms juist alleen maar ingewikkelder. Dus. Ik ga je leren hoe je verhelderingskaarten gebruikt en wanneer ze waardevol zijn. 

Allereerst: een verhelderingskaart is GEEN vervanging voor het duiden van je eerste kaart. Als een kaart je niet bevalt, is dat geen reden om snel een andere erbij te trekken in de hoop dat je een ‘beter/fijner’ antwoord krijgt. (Wie voelt zich nu betrapt? 😉 ) Leuk dat je dan bevestiging gevonden hebt in de kaarten, maar heb je dan echt de inzichten gekregen waar je naar op zoek was? Gebruik een verhelderingskaart dus niet in de hoop dat die jou gaat vertellen wat je horen wilt, want dan kun je net zo goed geen kaarten leggen.

Pas ook op dat je niet te snel een extra kaart erbij gaat leggen. Zeker beginners zijn geneigd om een verhelderingskaart te trekken zodra ze even vastlopen. Maar hoe vaker je dit doet, hoe minder je jezelf leert om de eerste kaart die je trekt echt goed te onderzoeken. Neem altijd eerst uitgebreid de tijd om verschillende kanten van een kaart mee te nemen in je duiding voordat je vaststelt dat je echt niet weet wat de kaart je te vertellen heeft.

Oké. Wanneer kun je dan WEL een verhelderingskaart gebruiken?

  1. Je twijfelt over wat een kaart je wil zeggen, ook nadat je er uitgebreid de tijd voor genomen hebt. Je trekt dan een verhelderingskaart ter verduidelijking: de kaart geeft aan in elke richting je moet denken om de eerste kaart te duiden. Zoek dus naar overeenkomsten: wat zegt de verhelderingskaart OVER de eerste kaart? Wat kan de tweede kaart TOEVOEGEN aan de eerste? (En dus niet: wat zegt de verhelderingskaart IN PLAATS VAN de eerste kaart?)
  2. Het is je al wel duidelijk wat de kaart zeggen wil, maar je hebt het gevoel dat je nog iets mist, je bent op zoek naar meer diepgang. De verhelderingskaart geeft je dan een extra perspectief op de eerste kaart, waardoor je kunt onderzoeken welke kanten er nog meer te ontdekken zijn over dit specifieke stukje van de kwestie.

 Werken met verhelderingskaarten is geen manier om het jezelf makkelijk te maken. Het is een vaardigheid op zich. Niet iedereen wordt er blij van, soms raak je er eerder van in de war dan dat ze je verder helpen. Probeer het voor jezelf uit en beslis zelf of het bij je past om verhelderingskaarten zo nu en dan te gebruiken!

Gebruik jij weleens verhelderingskaarten?