Wat betekent het als een tarotkaart in meerdere lezingen verschijnt?

Trek jij weleens een periode lang iedere keer dezelfde tarotkaart? Is er een specifieke kaart die jou lijkt te achtervolgen? Het is fascinerend hoe dit soms gebeurt. Je schudt de kaarten, legt ze in een legpatroon, en steeds weer verschijnt dezelfde kaart voor je op tafel. We noemen zo’n kaart ook wel een stalkerkaart, want hij lijkt achter je aan te zitten als een stalker.

“Dit kan toch geen toeval zijn?” denk je dan.

 Met het gevaar de magie van tarot kapot te redeneren, zeg ik dan: dat kan wel degelijk toeval zijn. Of logisch verklaarbaar zijn. Maar dat maakt de inzichten die je krijgt niet minder relevant en het maakt de ervaring die je hebt niet minder waardevol.

Hoe rijm ik dat met elkaar?

 

 

Ik begin bij de nuchtere verklaringen voor het fenomeen stalkerkaarten. 

Ten eerste zie ik wat er feitelijk gebeurt als statistisch toeval: er is gewoonweg een kans dat je herhaaldelijk dezelfde kaarten trekt. In een tarotdeck zitten 78 kaarten, dus de kans is klein maar niet uitgesloten. En daar komt nog bij… hoe vaker je kaarten trekt terwijl je met één thema in je hoofd zit dat langer speelt, hoe groter de kans dat je op ten duur terugkerende kaarten gaat trekken.

Ik denk zelf dat de kans nog iets vergroot wordt door hoe de kaarten aan elkaar ‘plakken’. Een kaart die je getrokken hebt, zit losser in je deck nadat je hem weer teruggestopt hebt. Ook bij het uitspreiden van de kaarten over de tafel is de kans dan groter dat kaarten die je eerder getrokken hebt zichtbaarder op tafel komen te liggen dan kaarten die al een tijdje samen een ‘klompje’ vormen in je deck. Dit is sterk afhankelijk van de gladheid van het papier, de vettigheid van je handen én je manier van schudden en trekken, maar toch. Het heeft wel invloed. Dan is het trekken van dezelfde kaart dus niet meer zo toevallig, maar juist logisch te verklaren.

De feitelijke gebeurtenis van dezelfde kaart nogmaals trekken, wordt vervolgens in onze ervaring versterkt door ons selectieve geheugen. Menselijke hersenen hebben de neiging om patronen te herkennen, zelfs wanneer ze er niet zijn. Als we eenmaal een specifieke tarotkaart meerdere keren hebben getrokken, kunnen we ons onbewust meer richten op die kaart en de herhaling ervan onthouden. Hierdoor lijkt het alsof we de kaart vaker trekken dan we daadwerkelijk doen. Ons geheugen kan ons voor de gek houden en ons laten geloven dat we een kaart onwaarschijnlijk vaak getrokken hebben, ook als dit statistisch gezien wel meevalt.

En toch zeg ik: stalkerkaarten zijn waardevol!! 

Waarom?

Omdat wij bij het interpreteren die waarde eraan toekennen. En dat is genoeg om het waardevol te laten zijn.

Laat ik dit nog verder uitleggen.

Tarotkaarten hebben symbolische betekenissen, maar de interpretatie ervan blijft persoonlijk. Wanneer je steeds dezelfde kaart trekt (of denkt te trekken, maakt niet uit), dan ga jij sterkere persoonlijke associaties hebben met die kaart. Daardoor wordt de betekenis ervan voor jou ook steeds relevanter en belangrijker. Ook als er dan langere tijd tussen zit voor je de kaart weer eens tegenkomt, dan blijft die ene eerdere duiding voor jou persoonlijk belangrijk en die komt weer in je op wanneer je de kaart weer ziet. Je hebt de symbolen dan nauwer gekoppeld aan je eigen leven. En dat is waardevol, want zo wordt je herinnerd aan thema’s die voor jou belangrijk zijn, waar jij iets mee wilt doen.

Hiervoor stelde ik al dat ons brein de neiging heeft om patronen te zien. We zoeken actief naar betekenis in willekeurige gebeurtenissen. Dit komt voort uit onze natuurlijke drang om de wereld om ons heen te begrijpen, het is onze manier om grip te krijgen op het leven. En dan kun je wel nuchter beredeneren dat het trekken van een stalkerkaart ‘gewoon’ toeval is en ‘daarom’ niet belangrijk… maar waarom zou iets dat toevallig is NIET belangrijk zijn? Wij MAKEN het belangrijk. Daardoor IS het belangrijk. En dat is genoeg. (Voor mij wel althans.) De ervaring is betekenisvol. Dat je die ervaring dan nuchter kunt verklaren, doet daar niks aan af.

Door te werken met de tarot, krijgen we dieper inzicht in onszelf en in ons leven. Ik kan enerzijds heel droog uitleggen hoe dat volgens mij werkt, en tegelijkertijd de schoonheid ervan waarderen, de waarde ervan beleven, en zo stalkerkaarten alsnog als betekenisvol ervaren.

Hoe denk jij over stalkerkaarten?