Wat is het verschil tussen tarotkaarten en orakelkaarten?

Tarotkaarten en orakelkaarten verschillen op twee manieren van elkaar: je hebt het ‘technische’ verschil en het verschil in hoe je de kaarten kunt gebruiken.

Het technische verschil tussen orakelkaarten en tarotkaarten is hoe ze eruit zien en georganiseerd zijn. Tarotkaarten hebben een vast systeem van 78 kaarten (soms 80), verdeeld in twee groepen: de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten die gezien worden als de belangrijkste thema’s in het leven. De Kleine Arcana bestaat uit 56 kaarten verdeeld in vier groepen: staven, bekers, zwaarden en pentakels, en deze gaan over meer alledaagse dingen.

Orakelkaarten zijn in tegenstelling tot tarotkaarten veel diverser in hun ontwerp en structuur. Er zijn geen vaste regels of standaarden voor het aantal kaarten of hoe ze zijn ingedeeld. Orakelkaarten kunnen allerlei onderwerpen en thema’s hebben, zoals dieren, godinnen, engelen, chakra’s, kleuren, enzovoort. Soms hebben ze zelfs geen specifiek overkoepelend thema. Elke set orakelkaarten is uniek en kan bestaan uit een willekeurig aantal kaarten, ergens tussen de 30 en 100, of zelfs meer.

Het verschil in gebruiksmogelijkheden is wat complexer en ook een beetje afhankelijk van je eigen ervaring en mening. Maar om je een idee te geven, wil ik hier toch wat verschillen uitleggen zoals ik die ervaar.

Verschil 1. Eén of meerdere kaarten trekken?
Orakelkaarten zijn vaak heel geschikt om één kaartje te trekken, vaak ook zonder dat je een specifieke vraag hoeft te formuleren. De kaart geeft je dan wat inspiratie of helpt je te reflecteren op waar je nu staat. Hoewel je in sommige orakelkaarten-boekjes ook wel legpatronen van meerdere kaarten tegenkomt, zijn lang niet alle decks daarvoor geschikt. Het ligt erg aan de kaartenset of die zich leent voor grotere legpatronen of niet.

Tarot is juist altijd heel goed geschikt om meerdere kaarten tegelijk op tafel te hebben. Door het systeem waaruit tarot is opgebouwd, kun je op zoek gaan naar verbanden tussen kaarten die dan ook weer wijzen op verbanden in de betekenis tussen de legpatroonposities. Zo kom je door het combineren van kaarten tot nieuwe inzichten, wat bij orakelkaarten minder aan de orde is.

Verschil 2. Diepgang
Dit hangt eigenlijk samen met het eerste verschil. Door de gestructureerde aard en de uitgebreide symboliek van de tarotkaarten, kom je vaak tot een meer gedetailleerde interpretatie met meer diepgang. Orakelkaarten richten zich vaak op specifieke thema’s en bieden een net wat meer straight forward benadering.

Verschil 3. Soorten vragen
Hier vloeit uit voort dat je bij de tarot terecht kunt voor elk type vraag (carrière, liefde, persoonlijke ontwikkeling, financiën, relaties enzovoorts), terwijl dat bij orakelkaarten niet altijd zo is. Een set orakelkaarten kan bijvoorbeeld volledig gericht zijn op het thema zelfliefde, en dan heb je er weinig aan wanneer je wilt reflecteren op je volgende carrièrestap.

Verschil 4. Geen enkel orakeldeck is hetzelfde.
Waar tarot een vaste structuur volgt, is geen enkele orakelset hetzelfde. Dat lijkt misschien een ‘technisch’ verschil, maar voor het gebruik betekent dit ook dat iedere orakelset andere mogelijkheden heeft, terwijl je in theorie met iedere tarotset hetzelfde zou moeten kunnen doen.

Sommige orakelsets kun je bijvoorbeeld supergoed gebruiken als aanvulling op je tarotleggingen. Dan trek je voor iedere positie bijvoorbeeld één tarotkaart EN één orakelkaart en dan interpreteer je die twee kaarten samen.

Andere orakelsets zijn fantastisch om te gebruiken voor affirmaties die langere tijd met je meegaan. Of juist voor elke ochtend een kort reflectiemomentje waarbij je minder hoeft te ‘werken’ om tot een interpretatie te komen dan bij tarotkaarten.

Tarot of orakelkaarten?
Zelf heb ik inmiddels een flinke verzameling van zowel tarotkaarten als orakelkaarten. Ze hebben ieder hun eigen kracht en vullen elkaar aan. Voor mij is tarot het belangrijkste en de orakelsets zijn daar aanvullingen op. Als ik moest kiezen om in mijn leven maar één kaartenset te mogen houden, dan zou ik een tarotset kiezen (en heel veel keuzestress krijgen over welke…).

Waar werk jij het liefste mee?