Wat zijn de beste tarotkaarten voor beginners?

Het meest aangeraden deck is de Rider Waite (Smith), en ik sluit me daarbij aan.

Waarom?

Kort gezegd: hier ligt de basis van de hedendaagse tarot en de meeste andere decks baseren zich sterk op deze kaarten. Als je dit deck leert, kun je vervolgens ook met heel veel andere decks werken. Daarnaast vind ik dit het meest toegankelijke systeem om te leren.

Er zijn een paar verschillende tarot-systemen die je je eigen kunt maken. De bekendste in Nederland zijn:

Rider Waite (Smith) Tarot (hierna: RWS)

Thoth Tarot

Tarot in de Herstelde Orde

Kort geschiedenislesje
De RWS-kaarten werden bedacht door Arhtur Edward Waite, getekend door Pamela Colman Smith en uitgegeven door uitgeverij Rider. Vandaar de naam. De kaarten verschenen voor het eerst in 1909.

De Thoth Tarot is vernoemd naar de Egyptische god van wijsheid en magie. Het is in 1939-1943 ontworpen door Aleister Crowley en getekend door Lady Frieda Harris. In 1969 werden de kaarten voor het eerst uitgebracht.

De RWS en de Thoth zijn allebei afkomstig uit Engeland. De Tarot in de Herstelde Orde is van Nederlandse oorsprong.

Tarot in de Herstelde Orde is in 1999 voor het eerst uitgegeven. Onno en Rob Docters van Leeuwen voegden twee kaarten aan de tarot toe, Waarheid en Intuïtie, waardoor er in deze set in totaal 80 kaarten zijn.

Waarom kies ik dan voor RWS?
De kaarten van de Thoth Tarot hebben een heel andere uitstraling dan die van de Rider Waite Smith Tarot. En hoewel ik de afbeeldingen van de Thoth echt wel heel mooi vind, vind ik ze ook héél lastig te duiden. De tekeningen zijn mij te abstract, ze roepen te weinig reacties bij me op, ik VOEL ze niet.

Dat is deels een kwestie van smaak natuurlijk! Maar wat de Rider Waite Smith zo fijn maakt, is dat de afbeeldingen gebeurtenissen tonen en daardoor is het makkelijker om te leren hoe deze kaarten je iets kunnen vertellen over het dagelijks leven.

En de Herstelde Orde dan? Tja… je kunt hier zeker mee leren werken, en het is een interessant systeem. Maar ik mis die twee extra kaarten niet, en de “wereld” rondom de Rider Waite Smith is nou eenmaal groter: er is veel meer over geschreven, en er zijn veel meer decks met 78 kaarten dan met 80. Ik kan een leven lang leren over de RWS en er niet op uitgekeken raken! En dat vind ik heerlijk!

Dus: wil je tarot leren, dan raad ik je sterk aan om te beginnen bij Rider Waite Smith. Vind je dit geen mooie kaarten? Lees dan eens [deze post], want er zijn verschillende versies te krijgen waarmee je kunt starten!