Wijsheid op Woensdag

Via Instagram deel ik iedere woensdag een stukje ‘wijsheid’. In mijn schrijfsels ga ik wat dieper in op deze wijsheden en hoe ze jou kunnen helpen op je pad met de tarotkaarten.

Deze uitspraak van Picasso gaat misschien nog wel meer op voor tarot dan voor welk willekeurig kunstwerk dan ook. Want tarot is interactieve kunst. Je ziet afbeeldingen die op zichzelf ‘verzonnen’ zijn: een scène die zich niet in het echt heeft afgespeeld. Maar door onze eigen verbeeldingskracht, en ons eigen innerlijk weten, zien wij in die scènes de waarheden die ons verder helpen in het leven.

Het gaat hier dan niet zozeer om DE waarheid waarvoor je bewijs kunt leveren. Tarot vertelt je niet welke verdachte de moordenaar is, of wie er gelijk heeft in een discussie. De waarheden die je ziet via de kaarten, gaan over hoe jij tegen het leven aankijkt, over dieper begrip van zaken waar je misschien nauwelijks woorden voor hebt.

Ben ik nu te vaag?

Ga maar eens bij jezelf na. Welk inzicht heb je gehaald uit je laatste tarotlegging? Dát inzicht is de waarheid die ik bedoel. Jij hebt je iets gerealiseerd door te kijken naar afbeeldingen die in zichzelf geen ‘waarheid’ bevatten, ze zijn niet ‘echt’, ze zijn fictie. Maar DOOR te kijken, door de ‘leugen’ niet af te doen als ‘maar een plaatje’, realiseren we ons dat die afbeeldingen ons dingen vertellen. Zoals je ook lessen kunt halen uit mythen of sprookjes. Maar dan nog veel concreter, want je kunt je eigen verhalen vertellen aan de hand van de kaarten, en inzichten krijgen die echt gaan over jou.

Welke waarheid heb jij je gerealiseerd dankzij de tarot?