Wijsheid op Woensdag

Via Instagram deel ik iedere woensdag een stukje ‘wijsheid’. In mijn schrijfsels ga ik wat dieper in op deze wijsheden en hoe ze jou kunnen helpen op je pad met de tarotkaarten.

Ik geloof er heel sterk in dat tarot je kan helpen om jouw toekomst vorm te geven ZOALS JIJ DAT WILT. De kaarten kunnen je helpen in te zien welke stappen je te zetten hebt.

Hoe kun je de kaarten gebruiken om je eigen toekomst te bepalen?

Ik ga je één simpele manier leren die heel effectief is. Een legpatroon van drie kaarten:

 1.Hier sta ik nu.         3. Zo kom ik er.         2. Hier wil ik heen.

Let even goed op de volgorde: je legt de kaarten van links naar rechts, maar de middelste kaart leg je als laatste neer. Kaart 3 is de brug tussen waar je nu staat en waar je heen wilt. Bij het duiden van de kaarten (dat wil zeggen: het proces van erachter komen wat ze jou op dit moment te vertellen hebben) ga je pas als laatste naar die middelste kaart toe.

Hieronder een voorbeeld over mezelf.

Waar sta ik nu?

  1. De Toren. Ik sta op een omslagpunt in mijn leven. Dat is nogal persoonlijk (heel fijn altijd als je ‘even’ een voorbeeld wilt geven en de tarotkaarten meteen uitnodigen tot diepe zelfreflectie), dus ik ga er niet al te veel details over delen hier. Wat ik wel wil zeggen, is dat ik inzie dat ik dingen anders wil aanpakken, dat hoe ik dingen nu aanpak niet altijd efficiënt is en dat ik aan het uitvogelen ben wat ik dan wél wil. Maar dat zorgt nogal voor turbulentie en een gevoel van chaos.

Waar wil ik heen?

  1. De schildknaap van pentakels. Deze kaart geeft voor mij nu aan waar ik nu naartoe mag groeien: naar het leren van een nieuwe (schildknaap), pragmatische (pentakels) aanpak. Ik zie een mooi contrast tussen kaart 1 en 2: ik bevind me in een wervelwind waarin van alles aan het veranderen is, maar de schildknaap is veel rustiger, die wéét dat hij nog veel te leren heeft EN dat dit oké is. Mijn doel is om die schildknaap te worden. Ik hoef niet meteen een koning te zijn. Ik wil de veranderingen stapsgewijs aanpakken, leren door doen, fouten durven maken.

Hoe kom ik daar?

  1. Matigheid. Mijn aandacht wordt getrokken naar het mengen van de twee bekers: een mix van twee dingen. En naar de ene voet in het water en de andere op het land. Omdat mijn eerder benoemde ‘omslagpunt’ gaat over keuzes die ik te maken heb, laat deze kaart me zien HOE ik keuzes kan maken: door de balans te vinden tussen het water en het land. Het water staat voor emoties, voor het volgen van mijn gevoel, luisteren naar behoeftes. Het land staat voor praktische stappen zetten, niet alleen dromen maar er ook naar handelen.

Dus als ik luister naar de raad van Matigheid, dan kan ik voor mezelf de transitie in gang zetten van de turbulente Toren naar de meer stabiele Schildknaap van pentakels. Zo neem ik het heft in eigen hand en vorm ik mijn eigen pad, bepaal ik mijn eigen weg.

Dát is hoe tarot je kan helpen om de toekomst niet te voorspellen, maar het heft in eigen hand te nemen en eigen keuzes te maken.