Wijsheid op Woensdag

Via Instagram deel ik iedere woensdag een stukje ‘wijsheid’. In mijn schrijfsels ga ik wat dieper in op deze wijsheden en hoe ze jou kunnen helpen op je pad met de tarotkaarten.

 

 

Ik blader de laatste tijd af en toe door mijn opschrijfboekjes van de afgelopen jaren. Als je veel schrijft, kun je je eigen wijsheid verankeren.

Op 10 februari 2021 schreef ik één zinnetje:

Ik omarm het proces.

Deze ene kernachtige zin is een levensles die ik heb moeten leren. Niet altijd meteen resultaten willen zien. Niet altijd meteen ontevreden zijn als dingen lijken te mislukken. Niet altijd meteen al op de top van de berg willen zijn. Beginnen aan de voet van de berg, en dan gestaag klimmen.

Tarot helpt me hierbij. Tarot geeft mij grip op het proces. De kaarten helpen me te zien hoe ver ik al gekomen ben en hoe ik mijn pad steeds opnieuw kan bijschaven. Hoe een keuze die ik in het verleden maakte, nooit definitief hoeft te zijn voor de toekomst. Want zodra ik mijn kaarten erbij pak, verken ik de nieuwe opties. Ik baan mijn eigen weg. Mét de kaarten. En ze leren me om daarin niet gehaast te zijn.

Ik merk dat het omarmen van het proces mij heeft veranderd. Ik ben meer bereid om te experimenteren en risico’s te nemen, zonder direct resultaat te hoeven zien. Ik ben gaan geloven dat elke stap, hoe klein ook, een waardevolle bijdrage is aan mijn groei en ontwikkeling. Ik heb respect gekregen voor de tijd.

Van mezelf heb ik veel pentakels vier-energie in me: ik weet graag waar ik aan toe ben, ik ben geneigd voorspelbaarheid te kiezen boven nieuwe dingen durven. En tegelijkertijd kijk ik daarbij net zo chagrijnig als die man op die kaart… want ik wil helemaal niet blijven hangen in de status quo. Ik wil niet vastzitten in die veiligheid van weten waar ik aan toe ben. Er zit namelijk ook een sterke schildknaap van staven in mij, die juist altijd wil blijven leren en veranderen.

De kaarten helpen me om niet vast te roesten in pentakels vier, maar juist die schildknaap van staven in mij te voeden, altijd nieuwe wegen te verkennen, nieuwe kansen te grijpen en nieuwe lessen te leren. Ze herinneren me eraan dat ik nooit vast hoef te zitten in een bepaalde richting of keuze, maar dat ik altijd de vrijheid heb om mijn koers aan te passen.

Tegelijkertijd brengen ze ook de rust die daarbij nodig is, en daarmee heb ik geleerd de kracht van diezelfde pentakels vier in mezelf ook te waarderen. Het omarmen van het proces betekent voor mij het besef dat elke stap die ik zet, hoe klein ook, me verder brengt.

Welke levensles heb jij van de kaarten geleerd?