Wijsheid op Woensdag

Via Instagram deel ik iedere woensdag een stukje ‘wijsheid’. In mijn schrijfsels ga ik wat dieper in op deze wijsheden en hoe ze jou kunnen helpen op je pad met de tarotkaarten.

 

“Change the way you look at things and the things you look at change.”

Deze quote past perfect bij de tarotkaart De Gehangene. Hij kijkt letterlijk vanaf een andere kant naar de dingen, en daarin vindt hij wijsheid en berusting. Maar vaak als we deze kaart trekken, weten we niet HOE we dingen van een andere kant kunnen bekijken.

Het mooie is, dat je daar natuurlijk je kaarten bij kunt gebruiken! Hier zijn twee manieren om je perspectief te shiften met hulp van de kaarten.

Manier 1: Leg je kaarten ondersteboven.

Doe wat de Gehangene doet: bekijk je kaarten eens LETTERLIJK omgedraaid, dus met de onderkant naar boven gericht. Ik heb het nu niet over werken met ‘omgekeerde betekenissen’ (dat kan natuurlijk ook), maar ik bedoel dat je kaarten die je rechtop op tafel had liggen, draait om jezelf te dwingen opnieuw te kijken. En ga dan KIJKEN. Dus niet je boekje erbij pakken en de omgekeerde betekenis lezen. NEE. Wat ZIE je?

Een paar voorbeelden.

Zeven van bekers. Ik zie dat er van alles uit die bekers naar beneden dondert. Ik zie ineens dat de vingers van de persoon op deze kaart gespreid zijn (was me oprecht nog nooit opgevallen). Ik zie een behoefte aan controle, of juist aan loslaten?

Vier van zwaarden. Ik zie drie zwaarden netjes rechtop staan. Ik zie het gele zwaard bovenaan als een soort richtingaanwijzer. Ik zie veel rechte lijnen: rechtlijnigheid, de dingen zijn geordend.

Ridder van staven. Ik zie een paard dat de toekomst in rent (naar rechts in plaats van naar links). Ik zie de rode pluim en cape als vlammen die deze ridder voortjagen. Ik zie een gestrekt been (ergens met een gestrekt been in gaan?).

Deze manier van jezelf dwingen tot opnieuw kijken vanuit een ander perspectief gaat niet over de kaart ineens totaal anders interpreteren, maar over het zien van nieuwe nuances. Die nuances kunnen je nét helpen om zoals De Gehangene tot dieper begrip te komen van de situatie.

Manier 2: trek twee kaarten

Vraag bij kaart 1: vanuit welk perspectief kijk ik op dit moment?
Vraag bij kaart 2: vanuit welk perspectief mag ik gaan kijken?

Bijvoorbeeld. Ik vind dat ik vaker kaarten zou moeten leggen voor mezelf, maar op de een of andere manier kom ik er niet aan toe.

Vanuit welk perspectief kijk ik nu naar de situatie? De Dood.
Vanuit welk perspectief mag ik gaan kijken naar de situatie? De Keizer.

De Dood ziet verandering als iets onvermijdelijks. De Dood denkt ook dat er iets moet eindigen voordat er iets nieuws kan beginnen. Ik denk nu inderdaad dat ik pas vaker kaarten ga leggen als ik mijn dagindeling anders aan ga pakken of op een andere manier tijd ga maken. Het voelt als een grote omslag van mijn huidige situatie (eigenlijk bijna nooit meer kaarten leggen voor mezelf) naar de gewenste situatie (bijna dagelijks kaarten leggen voor mezelf).

De Keizer is een gewoontedier. Hij houdt niet zo van veranderingen. Hij houdt van voorspelbaarheid en van het volgen van vaste routines. Hij verandert pas iets als hij duidelijk voor zich ziet wat dit hem gaat brengen en hoe hij dat ordelijk kan laten verlopen. Hij stelt de vraag: met welk doel wil je veranderen? Wat wil je bereiken?

Als ik het perspectief van de Keizer inneem, dan hoef ik mezelf nu even niet zo nodig te pushen. Kaarten trekken om het kaarten trekken past helemaal niet bij mij. Het lijkt alsof de Keizer zegt: wat is nou eigenlijk je probleem? De huidige situatie is toch prima?

Door te kijken door de ogen van de Keizer, zie ik de situatie nu anders dan toen ik keek door de ogen van De Dood.

“Change the way you look at things and the things you look at change.”